Navigatie

Woningbouwvereniging

De woningbouwverenigingen van Nederland beheren en verhuren miljoenen woningen. Woningen net een gedeelde entrée of portiek worden voorzien van een intercom installatie, zodat de bewoner kan horen en zien wie er voor de deur staat. Tot de eeuwwisseling ging het meestal om deurtelefoons en kregen alleen luxe appartementen videofoons waarmee je kan zien wie er voor de deur staat. Tegenwoordig krijgen vrijwel alle woningen een videofoon, omdat het de bewoners een veilig gevoel geeft. De bewoners eist een videofoon en de woningbouwvereniging draait voor de kosten op:

mutaties
Grotere gebouwen hebben een belpaneel met toetsen voor het huisnummer en een display voor de namen van de bewoners. Voor iedere mutatie, als er bijvoorbeeld een bewoner verhuist, moet er een monteur naar het belpaneel om de naam te wijzigen. Gewone intercom-systemen kunnen niet op afstand geprogrammeerd worden.

defecten
Deurtelefoons en videofoons gaan permanent stuk. De technische dienst van iedere woningbouwvereniging zal dit beamen. De bewoner laat er iets tegenaan vallen, kinderen spelen ermee, er wordt een gat door de kabel geboord of de bewoner gaat behangen en demonteert de intercom. Het probleem is, dat iedere videofoon de fijne techniek van een televisie bevat en dat alle woningen in een gebouw op elkaar aangesloten zijn. Bij een kortsluiting in een woning valt de gehele installatie uit. Het zijn ingewikkelde systemen, de elektro-installateur moet komen, maar ongeoefende monteurs kunnen uren bezig zijn om een probleem op te lossen.

afschrijving
Er zijn verschillende systemen op de markt en die zijn niet uitwisselbaar. De levensduur van een intercom installatie bedraagt ongeveer vijftien jaar. Het gaat immers om electronica, waarin de rekenkracht van een chip ieder jaar verdubbelt en onderdelen van een vijftien jaar oude techniek niet meer gemaakt worden. Na vijftien jaar wordt het belpaneel bij de entrée vervangen, de bedrading wordt vervangen of opnieuw aangesloten en monteurs installeren in iedere woning een nieuwe videofoon.

deurbel.nl
Het belpaneel van deurbel.nl kan op afstand beheerd worden en belt naar de vaste lijn en smartphone van de bewoner. Als het toestel van de bewoner defect is, komt dat niet voor rekening van de woningbouwvereniging. Geen rekeningen voor onderhoud van de elektro-installateur. Er zijn geen onverwachte kosten, het abonnement is voor onbeperkt aanbellen.